Voor het plaatsen van posts op social media zoals Facebook, Twitter, Instagram en Linkedin is het handig om wat meer te weten over de gebruikte afmetingen van afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan de omslagfoto van je bedrijfspagina op facebook.

Graag zet ik een aantal zaken onder elkaar, gewoon als geheugensteuntje voor je volgende post. Een goede voorbereiding is het halve werk en niets is vervelender dan een afbeelding die gedeeltelijk wordt afgesneden of een foto die er lelijk uitziet omdat de kwaliteit slecht is. Facebook comprimeert afbeeldingen waardoor je soms pixel-achtige afbeeldingen krijgt. Ook dit is gemakkelijk te voorkomen als je van te voren weet hoe je je foto moet exporteren bijvoorbeeld. Hierover vertel ik je meer aan het eind, maar eerst een paar boeiend afmetingen op een rij!
- Omslag desktop - 820 x 312 px
- Omslag mobile - 640 x 360 px

Je zou dus het beste een ontwerp kunnen maken van 820 x 360 px, daarbij rekening houdend wat er wordt afgesneden op een mobiel apparaat. Je weet dan dat je "safe zone" 640 x 312 px zal zijn. Je zorgt dus dat alle belangrijke informatie binnen het groene vlak valt, oftewel je safe zone.
- Evenement cover - 1920 x 1080 px
- Profielfoto - 180 x 180 px
- Afbeelding bij een post (zonder link) - 1200 x 630 px (of langste zijde 2048px)
- Afbeelding bij een gedeelde link - 1200 x 628 px
- Evenement cover - 1920 x 1080 px
Voor de beste resultaten is het advies vanuit facebook om je afbeelding op te maken in RGB als JPG. Wanneer er teksten en/of logo's in de afbeeldingen verwerkt zijn is het het beste om er een PNG file van te maken. Natuurlijk kun je dit soort zaken ook rustig eens even zelf uitproberen.
- Omslag van een pagina - 1536 x 768 px
- Omslag van je profiel - 1584 x 396 px
- Profielfoto - 400 x 400 px
Zoals je kunt zien zit er dus verschil in de afmeting van je bedrijfspagina en je persoonlijke profielpagina.
- Profielfoto - 400 x 400 px
- Headerimage - 1500 x 500 px
- Tijdlijn afbeelding - 440 x 220 px
Op Instagram zie je veel vierkante afbeeldingen. Toch is dat niet standaard, want je kunt ook kiezen om je afbeelding in portret- of landscape-modus te plaatsen. Het is handig om te weten in welke afmeting de afbeelding dan getoond wordt. Je kunt genoegen nemen met hoe Instagram de afbeelding afsnijdt natuurlijk, maar het is soms handig om te weten welke afmeting je zou moeten gebruiken om te voorkomen dat tekst onzichtbaar wordt bijvoorbeeld.
- Profielfoto - 110 x 110 px
- Afbeeldingen - 1080 x 1080 px
- Landscape - 1080 x 566 px
- Portret - 1080 x 1350 px
- Story - 1080 x 1920 px (portret modus)
Minimale afmeting 600 x 1067 px en de maximale bestandsgrootte is 4mb.
Handigheidje voor het uploaden van foto's op je Instagram
Wil je graag iets op Instagram plaatsen via je PC of laptop? Dat kan! Log in op je Instagram profiel via je webbrowser (Chrome) en ga via je rechtermuisknop naar "inspect".

Je krijgt het volgende te zien en kunt rechtsboven in kiezen "Toggle device toolbar". Daarna ververs je de pagina. Als het goed is zie je nu onderin een "plusje" verschijnen, oftewel de welbekende button van Instagram om een foto te plaatsen.

Hier kun je nu foto's plaatsen vanaf je desktop of laptop.
Handig om te weten over Facebook afbeeldingen
Wanneer je een foto op facebook plaatst, wil het wel eens voorkomen dat de kwaliteit aanzienlijk minder is nadat je deze geüpload hebt. Dit komt doordat facebook je foto's aanpast qua formaat en soms gaat dit ten koste van de kwaliteit van je foto of afbeelding. Facebook geeft het volgende advies omtrent foto's die je wilt uploaden op je facebookprofiel of bedrijfspagina: 2048px breed (of langste zijde van je afbeelding). Iedereen die een beetje wegwijs is in Lightroom of Photoshop, weet wel hoe je een formaat van een afbeelding aan moet passen. Voor wie dat niet weet, hier volgen een paar simpele stappen.
Lightroom
Nadat je klaar bent met het bewerken van je afbeelding kies je "file" > "export" en dan krijg je het volgende scherm te zien:

Hier kun je de instellingen voor het exporteren van je bestand aanpassen. Dus afmetingen, kwaliteit en bijvoorbeeld het toevoegen van een handtekening (watermerk). Je scrolt naar beneden en ziet dan de volgende opties verschijnen in ditzelfde venster:

Zoals je kunt zien, is de afmeting van de langste zijde aangepast naar 2048px. Waar je vroeger genoeg had aan een ppi van 72 voor web en 300 voor drukwerk, zijn die tijden wel een beetje veranderd. Een gemiddelde 4K monitor heeft tegenwoordig een ppi van 138 (pixels per inch). Ik laat het dus altijd gewoon op 300 staan, maar hou minimaal 150 ppi aan. Pas bij drukwerk ga ik over dit soort dingen goed nadenken, nu is dat niet echt van belang.
Je kunt je afbeelding optisch nog ietwat verscherpen bij "Output Sharpening" en vervolgens een watermerk (signature) toevoegen. Dit laatst is vooral handig als je meerdere afbeeldingen tegelijk exporteert en daarbij een handtekening, watermerk of logo wilt toevoegen.
Vervolgens klik je op "export" en je afbeeldingen worden maximaal 3mb en zijn van haarscherpe kwaliteit, helemaal klaar voor je facebook-pagina!
Photoshop
Wanneer je een foto in Photoshop hebt geopend, kies je voor "file" > "export" > "export as" waarna je het volgende scherm te zien krijgt:

Bij Image Size zie je nu een breedte van 4032px, dit pas je aan naar 2048px. Als het goed is wordt de hoogte vervolgens automatisch mee aangepast, zodat de afbeelding zijn oorspronkelijke verhouding behoudt. Uiteraard zorg je dat "Format" op "JPG" staat. Zoals je ziet kun je hier ook nog kiezen voor een lagere kwaliteit. Ik laat dit nu op 100% staan, want ik wil een perfecte afbeelding qua scherpte. Soms heb je een situatie waarbij je bijvoorbeeld gebonden bent aan de bestandsgrootte. Je kunt dan slepen met het balkje bij "quality" tot je de gewenste bestandsgrootte krijgt (zie links in menu, waar nu 4.3 MB staat). Vervolgens klik je op "export".
Wanneer je een foto op facebook plaatst, raad ik je aan de foto altijd op 100% quality te laten staan.


Mocht je hier nog vragen over hebben, heb je een aanvulling op deze post of zie je een fout?
Stuur mij gerust een e-mail: info@pixiemedia.nl